Εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Καστοριά


Τη Δευτέρα 23 Μαΐου η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την Καστοριά. Η πρώτη στάση έγινε στον προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην παραδοσιακή γειτονιά την πόλης, “Ντολτσό”, και να καταλήξουμε, έπειτα από έναν απολαυστικό περίπατο δίπλα στη λίμνη, στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 η ΣΤ τάξη του σχολείου μας εξέδραμε στην πόλη της Καστοριάς.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδρομής οι μαθητές/τριες  είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Δισπηλιού. Πρόκειται για έναν λιμναίο οικισμό της νεότερης Νεολιθικής περιόδου που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη, από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. και  βρίσκεται σε απόσταση 7χμ από την πόλη της Καστοριάς, στη νότια πλευρά της λίμνης.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στην περίφημη συνοικία ΝΤΟΛΤΣΟ όπου θαύμασαν τα πανέµορφα, αναστηλωµένα αρχοντικά –άλλα νεοκλασικά και άλλα πιστά στη µακεδονίτικη αρχιτεκτονική–καθώς και τα λιθόστρωτα καλντερίµια , ταξιδεύοντας νοερά σε µια άλλη εποχή.

Δεν έλειψε, φυσικά, από αυτή την εξόρμηση ο περίπατος δίπλα στη λίμνη, ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς , που μας οδήγησε στην Παναγία τη Μαυριώτισσα, την «Κυρά της Λίμνης», ένα ορθόδοξο μοναστήρι που βρίσκεται στο δήμο Καστοριάς. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται στην ανατολική όχθη της χερσονήσου της λίμνης της Καστοριάς, απέναντι από το Μαυροχώρι, περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καστοριά. Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν το εσωτερικό του ναού, που είναι  διακοσμημένο με τοιχογραφίες για τις οποίες εργάστηκαν πέντε αγιογράφοι. Χρονολογούνται τον πρώιμο 13ο αιώνα .

Κουρασμένοι/ες, αλλά γεμάτοι/ες  όμορφες εικόνες και παραστάσεις από μια πόλη που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής .Παρόλα αυτά το κέφι ήταν αμείωτο μέχρι και τη στιγμή που φτάσαμε στο σχολείο μας!!!

Άλλη μια εκδρομή που θα μας μείνει αξέχαστη!

Οι εκπαιδευτικοί:

Στ1 Αγάογλου Αντώνης Στ2 Μαρχαβίλα Δέσποινα