“Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023 “


«Το βιβλίο σαν κοιτώ, μαγικά ψηλά πετώ! Το βιβλίο σαν διαβάζω, μέσα μου βαθιά αλλάζω!»

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023, η νέα, αναβαθμισμένη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας προσέλκυσε στον όμορφα οργανωμένο και διακοσμημένο χώρο της το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών όλων των τάξεων.                

Με κάρτες δανεισμού που εκδόθηκαν για όλους τους μαθητές/τριές μας, είχαν την ευκαιρία αυτοί/ές, βάσει προγράμματος Βιβλιοθήκης, να προσέλθουν πολλές φορές στον νέο, ελκυστικό χώρο και να δανειστούν βιβλία του ενδιαφέροντός τους. Πέραν τούτου, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε δανειστική Βιβλιοθήκη, να χαλαρώσουν, να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν αλλά και να παρακολουθήσουν – με τη βοήθεια του διαδικτύου- ιστορίες-παραμύθια και να συζητήσουν για τον διδακτικό τους ρόλο. Κλήθηκαν επίσης να κάνουν διάφορες δράσεις πάνω σ’ αυτά, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ρόλων, ζωγραφική, κόμικ. Οι μικροί μαθητές μας της Α΄ τάξης είχαν τη χαρά να γνωρίσουν για πρώτη φορά τον χώρο της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας και να συζητήσουν για την αξία των βιβλίων στη ζωή μας.                                                                                                          

Επιπρόσθετα, στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες παρουσιάσεις που επιμελήθηκε η υπεύθυνη για τη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικός, Μαρχαβίλα Δέσποινα, όπως για παράδειγμα αυτή για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τη ΜΑΝΑ μέσα από την τέχνη, τη δημιουργία κόμικ κ.α, καθώς και να εικονογραφήσουν παραμύθι γραμμένο από την ίδια.                                                                                                     

   Επιπρόσθετα, στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης οι μαθητές/τριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάφορες παρουσιάσεις που επιμελήθηκε η υπεύθυνη για τη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικός, Μαρχαβίλα Δέσποινα, όπως για παράδειγμα αυτή για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τη ΜΑΝΑ μέσα από την τέχνη, τη δημιουργία κόμικ κ.α, καθώς και να εικονογραφήσουν παραμύθι γραμμένο από την ίδια.                                                                                                     

  Ορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, 14 μαθητές/τριες ως υπεύθυνοι για τη Βιβλιοθήκη (δύο από κάθε τμήμα, από την Γ΄ ως τη ΣΤ΄ τάξη). Οι υπεύθυνοι όλων των τμημάτων φόρεσαν με χαρά τα μπλουζάκια, στα οποία τυπώθηκε το φετινό μήνυμα της Βιβλιοθήκης μας συνδυαστικά με την εικόνα ήρωα γνωστού παραμυθιού, καθώς επίσης τα καρτελάκια που τους έδωσε  η αρμόδια εκπαιδευτικός και ανέλαβαν με υποδειγματική προθυμία και υπευθυνότητα καθήκοντα, αναφορικά με τον δανεισμό και επιστροφή των βιβλίων από τους συμμαθητές τους. Με ιδιαίτερη χαρά βράβευσαν εκείνους  που χάρισαν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας, εξυπηρέτησαν τους μικρότερους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του σχολείου μας, κατά την προσέλευσή τους στη Βιβλιοθήκη και τον δανεισμό βιβλίων.                                                                                                                                                 Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην «Εβδομάδα Βιβλίου» που οργανώθηκε από την αρμόδια για τη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικό και υποστηρίχτηκε από όλους τους εκπαιδευτικούς και τη διευθύντρια του σχολείου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου  και το αφιέρωμα της φετινής χρονιάς, 2023, στη συγγραφέα μας Άλκη Ζέη. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού έλαβαν χώρα στο σχολείο μας διάφορες δράσεις στις οποίες συμμετείχαν οι υπεύθυνοι για τη Βιβλιοθήκη μαθητές/τριες, θεατρικές και φιλαναγνωστικές ομάδες μαθητών των μεγάλων τάξεων (Δ’, Ε’, ΣΤ’), καθώς και όλοι οι μαθητές των μικρότερων τάξεων (Α’,Β’, Γ’). Δράσεις όπως, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, παρουσίαση παραμυθιού από τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Μπογδάνο Δημήτριο, εικονογραφήσεις, παντομίμα, παρουσίαση τραγουδιού, ποιημάτων, παγκόσμιων μηνυμάτων.                                          

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η Βιβλιοθήκη μας εμπλουτίστηκε με νέα βιβλία – καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους- τόσο για παιδιά όσο και ενήλικες, προσφορά του Συλλόγου Γονέων, μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών του σχολείου μας, γονέων των μαθητών μας αλλά και άλλων προσώπων εκτός της σχολικής μας κοινότητας.                                                                                                                                             Τέλος, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, οργανώθηκε ημέρα βράβευσης των υπεύθυνων για τη Βιβλιοθήκη μαθητών/τριών, καθώς και εκείνων από όλα τα τμήματα του σχολείου μας  που ξεχώρισαν για τη φιλαναγνωστική τους διάθεση και αγάπη για τα βιβλία και τη Βιβλιοθήκη.

Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες όσοι/ες συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του υλικού της Βιβλιοθήκης του σχολείου μας, χαρίζοντας σ’ αυτή βιβλία.

Ευχαριστούμε, επίσης, όλους/ες όσοι/ες μοιράστηκαν μαζί μας όμορφες σκέψεις στο Βιβλίο Εντυπώσεων της Βιβλιοθήκης μας!                                                                                                      

Ιδιαίτερα όμως, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που στάθηκε και φέτος αρωγός σε όλες τις δράσεις της σχολικής Βιβλιοθήκης, προσφέροντας τα μέγιστα!

Η υπεύθυνη για τη Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικός,

ΜΑΡΧΑΒΙΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ