“Γιορτή 3 Ιεραρχών- το έθιμο στο σχολείο μας”


Εδώ και πολλά χρόνια στον Τρίλοφο, τηρείται ένα έθιμο για την εορτή αυτή. Παραμονή της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, σε ένα από τα δύο Δημοτικά σχολεία (εκ περιτροπής) ,ετοιμάζεται το κόλλυβο, με την προσωπογραφία των Αγίων , το οποίο την επόμενη μέρα μεταφέρεται στην εκκλησία για να διαβαστεί.

Ανήμερα, στο Μνημόσυνο, γίνεται η ανάγνωση από εκπαιδευτικούς , των ονομάτων, των Δωρητών, κατοίκων του Τριλόφου, οι οποίοι παλαιότερα, λόγω της αγάπης τους στα γράμματα, δώρισαν αγροτεμάχια, χάρη μάλιστα στα οποία χτίστηκε και το πρώτο Δημοτικό Σχολείο του Τριλόφου.

Ακολουθεί η άναγνωση των ονομάτων των υπολοίπων κεκοιμημένων συγγενών των κατοίκων, όπως αυτά δηλώθηκαν από τους οικείους τους στα δύο Δημοτικά Σχολεία. Τέλος, προσφέρεται κέρασμα και καφές στους κατοίκους του χωριού από τους δασκάλους του εκάστοτε σχολείου.

Φέτος. ήταν η σειρά του δικού μας σχολείου να οργανώσει την εκδήλωση αυτή, κάτι που το κάναμε με μεγάλη χαρά!

Την Κυριακή, 29/1/2023, στο χώρο του σχολείου μας έγινε η προετοιμασία του κόλλυβου από τις κυρίες του Τριλόφου : Δεληγιάννη Ελένη, Αναγνώστου Νίκη, Αλεξάκη Ισμήνη, Φυσέκη Χαρίκλεια , Πιτίκη Καλλιόπη και Δαρβούδη Αηδόνα , τις οποίες θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου, οι οποίες μάλιστα ανέλαβαν και τα έξοδα των υλικών του.

Στην προετοιμασία συμμετείχαν γονείς και παιδιά του σχολείου μας, τα οποία έφτιαξαν μόνα τους και το δικό τους κόλλυβο, κάτι που το χάρηκαν πολύ! Είναι η νεότερη γενιά που ευχόμαστε να διατηρήσει την παράδοση και τα έθιμα του τόπου!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για τη σημαντική συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης και τις μητέρες των μαθητών/τριών μας που ετοίμασαν κεράσματα και βοήθησαν ουσιαστικά στην τήρηση του εθίμου!

Η μεταφορά του έγινε στην εκκλησία με τη χορηγία του Αρτοζαχαροπλαστείου “Αρτοχώρα”!!!

Ο σύλλογος Διδασκόντων

και η Διευθύντρια

του 2ου Δημ.Σχ.Τριλόφου “Ζουλφάκος Δημήτρης”