“Χριστουγεννιάτικα γερμανικά έθιμα” τμήμα Ε΄ Γερμανικών

Weihnachten – Χριστούγεννα

Πλησίασαν οι μέρες των Χριστουγέννων και έφεραν μεταξύ των άλλων και το τελευταίο μάθημα Γερμανικών της Ε’ τάξης πριν κλείσουν τα σχολεία. Έτσι αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και λίγο στα Γερμανικά και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα γεμάτη χαρά και δημιουργία.

Μέρος της παράδοσης στη Γερμανία είναι τα σπίτια να μοσχοβολάνε από κουλουράκια και γλυκά οπότε γιατί να μην μοσχοβολήσει και το σχολείο μας; Εκτελέσαμε λοιπόν μια από τις δεκάδες συνταγές για Plätzchen (χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια) και φτιάξαμε επίσης Glühwein (ζεστό κρασί) όπου φυσικά το κρασί αντικαταστάθηκε από βυσσινάδα. Το συγκεκριμένο ποτό το απολαμβάνουν καυτό, με σκοπό να τους ζεστάνει, μιας και η θερμοκρασία αυτές τις μέρες είναι αρκετά χαμηλή στη Γερμανία.

Και επειδή τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις νέες γεύσεις, ορίστε και οι συνταγές για όσους θέλουν να τις επαναλάβουν και στο σπίτι!

Καλή δημιουργία με πολλές ευχές για καλές γιορτές και μέρες γεμάτες χαρά και αγάπη σας εύχεται
η καθηγήτρια Γερμανικών,
Σύλβια Αγραφιώτη

Σοκολατένια μπισκότα:
Υλικά: 100γ βούτυρο
80γ ζάχαρη
200γ αλεύρι
½ φακ. μπεϊκιν
1 αυγό
80γ νιφάδες σοκολάτας γάλακτος ή κουβερτούρας
1 βανίλια
Εκτέλεση: Ζυμώνουμε το μαλακό βούτυρο με το αλεύρι και το μπεϊκιν και έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε περίπου μισό πόντο πάχος, φτιάχνουμε ότι σχέδια θέλουμε με κουπ πατ και τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο για 10-15 λεπτά περίπου. Είναι έτοιμα μόλις φουσκώσουν και πάρουν λίγο χρώμα. Καλή όρεξη!

Glühwein από χυμό βύσσινο
Υλικά: 250μλ νερό λίγο κανέλα σε σκόνη
750μλ χυμό 1 στικ κανέλα
2 πορτοκάλια βιολογικά 4 κουταλιές μέλι
2 λεμόνια βιολογικά 4 γαρύφαλλα μαγειρικής
Εκτέλεση: Κόβουμε τα φρούτα σε μικρά κομμάτια και ζεσταίνουμε (δεν βράζουμε) όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά. Έπειτα σουρώνουμε το ποτό μας και το πίνουμε σε μικρές κούπες. Στη υγειά σας!

Translate »