“Επίσκεψη στο Αβέρωφ” Στ1 & Στ2″

<<ΑΒΕΡΩΦ>>: ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ , ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Την Τετάρτη 15-11-2017 η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο ιστορικό πλοίο (θωρηκτό) ΑΒΕΡΩΦ, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Οκτώβρη, για να τιμήσει με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης με αφορμή τόσο τη γιορτή του πολιούχου της αγίου, Αγίου Δημητρίου όσο και με αυτή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.Σκοπός επίσης του ταξιδιού του «Θωρηκτού της νίκης» ήταν να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο αυτό πλοίο, το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να ξεναγηθούν στους χώρους του θρυλικού θωρηκτού, το οποίο αποτελεί μνημείο πια της χώρας μας που μαρτυρεί τις ένδοξες στιγμές του Ελληνικού Ναυτικού.
Από τη δασκάλα του ΣΤ΄2

Η επίσκεψη μέσα από τα μάτια ενός μαθητή:

Στις 15 Νοεμβρίου 2017 τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ επισκεφτήκαμε το πολεμικό πλοίο ΑΒΕΡΩΦ.
Το ΑΒΕΡΩΦ είναι ένα πλοίο 106 ετών, με μακρά ιστορία, που συμμετείχε στους δύο βαλκανικούς πολέμους, καθώς και στον Α΄ και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Η ξενάγησή μας πραγματοποιήθηκε από αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι προσπάθησαν να μας δώσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν.
Ξεκινήσαμε από το επάνω μέρος του πλοίου όπου υπήρχαν δύο μεγάλα κανόνια, το ένα στην πλώρη και το άλλο στην πρύμνη του πλοίου. Τα κανόνια αυτά είχαν περιστροφή 180 ᵒ και πραγματικά προκάλεσαν τον θαυμασμό μας. Στα πλάγια του πλοίου υπάρχουν άλλα δύο μικρότερα κανόνια, ένα σε κάθε πλευρά, με περιστροφή 90ᵒ το καθένα.
Στο κέντρο του θωρακισμένου καταδρομικού βρίσκεται ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.
Μπαίνοντας στο εσωτερικό και κάτω μέρος του ΑΒΕΡΩΦ διακρίνουμε πολλά όπλα τα οποία χρησιμοποιούσαν τότε. Επίσης υπάρχουν θάλαμοι, όπου στον καθένα κοιμούνταν 60-70 ναύτες. Κάθε ναύτης είχε το προσωπικό του σακίδιο για τα πράγματά του, το οποίο ξεχώριζε από τον αριθμό και το διακριτικό του χρώματος ( πράσινο ή κόκκινο) που είχε επάνω.
Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσαν τα βλήματα, οι σφαίρες δηλαδή, καθώς και οι καταπακτές, μέσα στις οποίες έριχναν κάρβουνο, για να κινηθεί το πλοίο.
Θα ήθελα πολύ να υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτούμε κι άλλα μέρη αυτού του ιστορικού πλοίου, όπως τις μηχανές, για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την ιστορία του.
Αισθάνομαι θαυμασμό και περηφάνια για άλλη μια φορά που είμαι Έλληνας και που στην ιστορία του τόπου μας, στην ιστορία του ελληνικού ναυτικού μας υπήρξε ένα πραγματικό “διαμάντι”, το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ!
ΤΟΥΛΟΥΠΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΣΤ΄2

Translate »