“Επίσκεψη στον ΄Αγιο Δημήτριο” Ε1 & Ε2

Την Πέμπτη, 21/1/2016  οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε΄ Τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Α. Σαμαρά και κ. Ν. Μέρμηγκα,  επισκέφτηκαν τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου και την κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημητριος εκκλησια
Οι μαθητές γνώρισαν  την ιστορία του ναού, την αρχιτεκτονική του, τις τοιχογραφίες, τα σπάνια ψηφιδωτά, 

προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου στο κιβώριο,   

την Κρύπτη, που αποτελούσε τμήμα Ρωμαϊκού λουτρού,  όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος. 

Χάρη στην ξεναγό κ. Μ. Γκιρτζή, έμαθαν για τη διδασκαλία του Αγίου στην Καταφυγή, καθώς και πολλές λεπτομέρειες για τα θαύματά του.    

Είδαν ένα μοναδικό γεγονός στην ορθόδοξη εκκλησία. Τον ενταφιασμό ενός πιστού μέσα στην εκκλησία. Πρόκειται για τον Λουκά Σπανδoύνη, μεγαλέμπορο, που πλήρωνε βαρύτατο φόρο στους Τούρκους, ώστε να μπορούν οι Θεσσαλονικείς να μπαίνουν στον ναό που είχε μετατραπεί σε τζαμί.

 

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη που είναι από τις ελάχιστες εναπομείναντες στοές της παλιάς Θεσσαλονίκης και το περίφημο Βαπτιστήριο, όπου βαπτίζονταν οι πρώτοι χριστιανοί. 

Στην πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλονίκης, το μοναδικό ανέπαφο σημείο της πόλης ήταν αυτή ακριβώς η εκκλησία μαζί με τις εικόνες που Ιωάννη Προδρόμου.

 

Translate »